Fasciální manipulace STECCO je inovativní přístup ve fyzioterapii zaměřený na léčbu bolesti a dysfunkcí pohybového aparátu skrze manipulaci s fascií, což je hustá, pevná vazivová tkáň obalující svaly, kosti, nervy a orgány. Tato metoda byla vyvinuta italským fyzioterapeutem Luigim Steccem a jeho týmem jako způsob, jak identifikovat a řešit hlavní příčiny bolesti a omezení pohybu, které mohou být způsobeny dysbalancí nebo ztuhlostí ve fasciálním systému.
 

Co je fascie a proč je důležitá?
Fascie je klíčová pro naši pohyblivost a celkovou funkčnost těla. Funguje jako integrativní síť, která propojuje různé části těla, pomáhá udržovat postavení těla, umožňuje pohyb a podílí se na tlumení nárazů. Dysfunkce fascie může vést k bolesti, omezení pohybu a celkovému snížení kvality života.
 

Jak probíhá ošetření fasciální manipulací STECCO?
Během ošetření fyzioterapeut nejprve provede důkladnou anamnézu a fyzikální vyšetření, aby identifikoval specifické fasciální linie a body, které mohou být zdrojem bolesti nebo dysfunkce. Tyto body se nazývají "Centra koordinace" a jsou klíčové pro správnou funkci fasciálního systému.

Následuje manuální manipulace fascie na identifikovaných místech. Terapeut používá specifické techniky tlaku a tahu, aby uvolnil ztuhlé fasciální linie, obnovil jejich plynulost a zlepšil pohyblivost a funkci. Tento proces může být někdy nepříjemný, ale měl by přinášet úlevu od bolesti a zlepšení pohybu.
 

Co může pacient očekávat po ošetření?
Pacienti často hlásí okamžitou úlevu od bolesti a zlepšení rozsahu pohybu již po prvním sezení. Výsledky se mohou lišit v závislosti na individuálních podmínkách a závažnosti problému. Pro dosažení dlouhodobých výsledků může být nutná série ošetření spolu s doporučenými cviky na doma a změnami v pohybových návycích.
 

Kdy je fasciální manipulace STECCO vhodná?
Tato metoda je vhodná pro širokou škálu stavů, včetně chronické bolesti zad, šíje, ramen, karpálního tunelu, plantární fascitidy a dalších problémů spojených s pohybovým aparátem. Je také užitečná pro sportovce ke zlepšení výkonu a prevenci zranění.

Fasciální manipulace STECCO nabízí celostní přístup k léčbě bolesti a dysfunkcí pohybového aparátu, který zohledňuje vzájemné propojení celého těla. Při výběru tohoto typu terapie je důležité hledat kvalifikovaného fyzioterapeuta, který má v této oblasti specifické vzdělání a zkušenosti.