Růžovější pohled na svět skrze červené brýle

 

Úvod

 

Možná už jste slyšeli, že někteří lidí se na svět dívají skrze růžové brýle. Slyšeli jste už o těch, kteří se na svět dívají skrze ty červené? Že ne? I s červenými brýlemi může být svět růžovější.

V dnešní době stále více lidí trpí problémy se spánkem, což může negativně ovlivnit jejich celkové zdraví a kvalitu života. Jedním z mnoha moderních přístupů k řešení tohoto problému je používání červených brýlí před spaním. Tento jednoduchý nástroj může výrazně zlepšit kvalitu spánku. V tomto článku se podíváme na to, jak červené brýle fungují a jak mohou být prospěšné pro váš spánek. A také vám sdělím mou zkušenost.

 

Jak fungují červené brýle?

 

Modré světlo, které vyzařují obrazovky našich telefonů, tabletů a počítačů (a v mnoha případech i interiérové osvětlení), může narušit produkci melatoninu – hormonu, který je klíčový pro regulaci spánkového cyklu. Červené brýle blokují modré světlo a umožňují tak vašemu tělu produkovat melatonin přirozeně, což může usnadnit usínání a zlepšit kvalitu spánku.

 

Co říká věda?

 

Pozitivní vliv redukování modrého světla v pozdních hodinách má pochopitelně oporu ve vědě. Naše tělo je přirozeně naprogramováno tak, aby se řídilo cyklem světla a tmy. Když je vystaveno přirozenému slunečnímu světlu během dne, produkce melatoninu se potlačuje, což nás udržuje bdělé a aktivní. Naopak, s příchodem tmy se produkce melatoninu zvyšuje, což signalizuje tělu, že je čas jít spát. Tento jev možná znáte pod názvem “Cirkadiánní rytmus”

 

Moderní životní styl však člověka nevyhnutelně vystavuje umělému osvětlení, které může narušit tento přirozený cyklus. Obzvláště modré světlo, které vyzařují elektronická zařízení, je problematické. Telefon, počítač, televize, tablet a další podobná zařízení dnes užívá snad každý. Výzkumy ukazují, že vystavení modrému světlu před spaním může posunout náš cirkadiánní rytmus, což vede k potížím při usínání a narušení kvality spánku.

 

Studie provedená v roce 2014 na University of Toronto zjistila, že lidé, kteří nosili červené brýle blokující modré světlo večer, měli podobné hladiny melatoninu jako ti, kteří byli vystaveni úplné tmě. Další výzkum na Harvard Medical School ukázal, že vystavení modrému světlu potlačuje produkci melatoninu dvakrát více než vystavení světlu zelenému, a navíc může posunout cirkadiánní rytmus o 3 hodiny, zatímco zelené světlo posune rytmus pouze o 1,5 hodiny.

 

Používání červených brýlí pomáhá eliminovat vliv modrého světla tím, že blokuje jeho průchod do našich očí. Tím se umožňuje přirozená produkce melatoninu, což napomáhá rychlejšímu usínání a lepší kvalitě spánku. Tato metoda je jednoduchá, neinvazivní a dostupná, což z ní činí atraktivní řešení pro mnoho lidí trpících problémy se spánkem.

 

Výhody používání červených brýlí

 

1. Lepší kvalita spánku: Díky blokování modrého světla mohou červené brýle zlepšit celkovou kvalitu vašeho spánku.

2. Rychlejší usínání: Méně modrého světla znamená lepší produkci melatoninu a rychlejší usínání. Rychlejší usínání díky přirozenému nástupu unavenosti

3. Zlepšení nálady a produktivity: Lepší spánek vede k lepší náladě a vyšší produktivitě během dne. Pokud chceme zlepšit nějaký parametr našeho zdraví, tak spánek je první v pořadí.

4. Snadné a dostupné řešení: Červené brýle jsou snadno dostupné a jednoduché na používání, což z nich činí ideální nástroj pro každodenní použití.

 

Kdy je nosit?

 

Používání červených brýlí je velmi jednoduché. Stačí je nasadit přibližně hodinu až dvě před spaním. Můžete je nosit při čtení, sledování televize nebo při práci na počítači. Klíčem je vyhnout se modrému světlu, aby vaše tělo mělo čas se připravit na spánek.

Já ty své pořídil zde flownutrition.cz (s FYZIOGO10 je můžete mít ještě levněji)
 

Závěr

 

Pokud trpíte problémy se spánkem, může být použití červených brýlí jednoduchým a efektivním řešením. Blokováním modrého světla pomáhají tyto brýle regulovat váš spánkový cyklus, což vede k lepšímu a kvalitnějšímu spánku. Vyzkoušejte je a uvidíte, jaký rozdíl mohou udělat ve vašem každodenním životě.



Heo, Jeong-Hoon, et al. "Effects of wearing amber lenses on melatonin and sleep in healthy adults." Chronobiology International 31.10 (2014): 1314-1322.

Chang, Anne-Marie, et al. "Evening use of light-emitting eReaders negatively affects sleep, circadian timing, and next-morning alertness." Proceedings of the National Academy of Sciences 112.4 (2015): 1232-1237.