Dnes jsem se zeptal CHAT GPT 4 (model umělé inteligence)

Ahoj gpt. Poranil jsem si achilovu šlachu. Byla utržená. Mám ji teď sešitou a potřeboval bych vytvořit rehabilitační program, abych se mohl dostat po operaci zpět do formy. Zkus mi s pomocí relevantních zdrojů takový program vytvořit. A snaž se ať to nejsou nesmysly ale opravdu ověřené informace. Jde tady o moje zdraví.

 

ChatGPT

Pro rehabilitaci po operaci achillovy šlachy je důležité postupovat podle pečlivě navrženého programu, který zajistí bezpečné a účinné zotavení. Přestože každý případ může vyžadovat individuální přístup, existují obecné fáze a doporučení, které se často používají.

Počáteční fáze (do 2 týdnů po operaci): Tato fáze zahrnuje použití sádry či ortézy s blokováním v plantární flexi (směrem dolů), podpora hmotnosti nohy je omezená a doporučuje se cvičení horní části těla.

Druhá fáze (2-6 týdnů po operaci): V této fázi začínají fyzioterapeutická sezení, zaměřená na ochranu opravené šlachy a dosažení aktivní dorsální flexe (pohyb nahoru) do neutrální pozice. Terapeutická cvičení zahrnují rozsah pohybu v kotníku, bezbolestné izometrické cvičení kotníku a posilování horní části těla.

Třetí fáze (6-8 týdnů po operaci): Cílem je normalizovat chůzi na rovném povrchu bez použití ortézy. Cvičení zahrnují krokové cvičení v různých rovinách, aktivní rozsah pohybu v kotníku, posilování kotníku s odporovými pásky a nízko-intenzivní funkční pohyby jako dřepy nebo výkroky.

Čtvrtá fáze (8 týdnů po operaci): Cílem je normalizovat chůzi na všech površích a dobrá kontrola při provádění funkčních pohybů. Doporučené cvičení zahrnují agilitní cvičení, posilování kotníku a funkční pohyby.

Pátá fáze (obvykle 4 měsíce po operaci): Zaměřuje se na kontrolu pohybu a bezbolestnou sportovní nebo pracovní aktivitu.

Každá fáze zahrnuje specifická kritéria pro přechod do další fáze. Je důležité, aby byl každý pokrok proveden bezbolestně a bez komplikací, jako je otok nebo bolest. Důležitá je také konzultace s ošetřujícím lékařem a fyzioterapeutem, aby byl program přizpůsoben individuálním potřebám a pokroku.

Je třeba mít na paměti, že tato doporučení jsou obecná a každý individuální případ může vyžadovat odlišný přístup. Proto je nezbytné, aby byl celý proces rehabilitace prováděn pod odborným dohledem.

Tyto informace byly shromážděny z několika zdrojů, včetně PubMed, Stony Brook Medicine, a Kaiser Permanente. Pro podrobnější informace a specifické rady se vždy obraťte na svého lékaře nebo fyzioterapeuta.


Závěr:
Dává tohle obecné doporučení pro rehabilitaci smysl? Není to hloupost? 
Rozhodně ne. Já osobně jsem s výsledkem spokojen. GPT si tyto odpovědi nevymýšlí sám, ale odkazuje se na zdroje informací, které jsou veřejně dostupné a muže z nich tyto informace převzít a udělat z nich sumář. V případě, že nahlédne zdrojů obsahující vědecké texty na dané téma, je schopen často vytvořit velmi dobrou odpověď. Velmi si cením toho dodatku, ve kterém zmiňuje, že rehabilitace je u každého individuální a že se jedná pouze o obecná doporučení.

Dnes bych GPT obstál na jedničku.